SKV nieuws

Nieuwsbrief SKV 1 februari2021

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief Stichting Kinderspeelzaal Voorschoten

Datum: 1 februari 2021

dobbelstenen 

Beste ouders/verzorgers,

 

Inmiddels beginnen de besmettingscijfers beetje bij beetje te dalen en is de kogel door de kerk bij de politiek en het OMT. We mogen open op 8 februari. Voor ons betekent dit dat we de komende week op de zalen aan de slag gaan om volgende week fris en fruitig op te kunnen starten. We hebben er heel veel zin in om op maandag 8 februari weer onze peuters te kunnen ontvangen. 

Afgelopen week hebben we weer een heel aantal filmpjes opgenomen. Hieronder kunt u ze vinden.

 

Wie_zit_er_op_de_wc

Filmpjes van prentenboeken en spelletjes

De filmpjes in deze nieuwsbrief hebben allemaal een beetje te maken met tellen en dieren.

In het eerste filmpje leest Marit het prentenboek voor van dieren die naar de wc moeten. He, wie zitten er op de wc? De dieren kunnen hun plas bijna niet meer ophouden. En een potje hebben ze niet. 

 

 

In het tweede filmpje spelen juf Jacqueline en juf Miranda een spelletje met dieren en een dobbelsteen. Als je het goede dier hebt aangewezen kun je het natuurlijk ook nadoen. Klik hier voor het fomulier.

dierenspel_met_dobbelsteen

 

In het filmpje van juf Monique laat ze een spel zien dat we in veel soorten en maten hebben bij de peuterspeelzaal. Het zijn spellen waarbij peuters plaatjes bij elkaar moeten zoeken die bij elkaar horen. Dat vraagt van peuters dat ze goed moeten nadenken over wat ze op de plaatjes zien en vervolgens verbanden gaan leggen ofwel gaan associëren. Deze vaardigheid wordt in de kleuterklas nog verder uitgebreid bij onder andere de ontwikkeling van taal.

 

In het laatste filmpje speelt Juf Marit ook een spelletje met een dobbelsteen. Ze zoekt evenveel blokjes als dat er puntjes staan op de dobbelsteen.

 

Muziek en zingen

Bij de peuterspeelzalen besteden we dagelijks tijd aan muziek. Heel vaak doen we dat door het zingen van liedjes in de kring. Daar klappen, trommelen en stampen we bij waar mogelijk. Maar ook instrumentjes worden geregeld uit de kast gehaald. Dat levert altijd heel veel enthousiasme op bij de peuters. Naast dat het gewoon even lekker is om samen te zingen en te bewegen, is zingen in rijm een hele goed manier om naast de creatieve ontwikkeling ook de taalontwikkeling te stimuleren.  

trompet

Net als in de nieuwsbrief van 18 januari heeft juf Carolien van Olleke Bolleke een paar liedjes gespeeld op haar trompet. We zijn benieuwd of het jullie ook deze keer lukt om te raden welke liedjes juf Carolien speelt.

Juf Monique zingt twee liedjes die we ook bij de andere zalen in de kring heel vaak zingen. Het eerste liedje: Wie zit er naast je? zingen we om een groepsgevoel te krijgen. Met name voor de peuters is dat een belangrijk ontwikkelingsdoel omdat ze van nature vaak nog wel een beetje op zichzelf gericht zijn. Door bijvoorbeeld het zingen van dit liedje of een andere liedje waarbij alle namen van de aanwezige peuters genoemd worden, krijgen niet alleen de peuters een fijn groepsgevoel maar creëert het ook een veilige omgeving waar elk kind zich gezien voelt.

Juf Astrid, ook van Olleke Bolleke, heeft met Puk een paar liedjes gezongen. We hopen dat jullie ook deze liedjes willen meezingen. Juf Astrid zingt daarnaast samen met Puk een leuk liedje over Coco het vogeltje dat leert vliegen.

Juf Annemieke van Pippeloen laat zien hoe je lekker kunt bewegen tijdens het zingen waarbij je stiekem dus ook aan de taalvaardigheid werkt omdat er ledematen en dieren in voorkomen.

hoofd_schouders_knie_en_teen

lammetjes

 

En over dieren gesproken. Het is nog weliswaar geen lente en misschien valt er de komende weken zelf nog wel sneeuw maar bij Tante Tokkie zijn toch al lammetjes geboren. En als je dan toch gaat om lammetjes te aaien: ze hebben er heerlijke ijsjes.

 

Met hartelijke groet,

 

Louise Schrijver

Manager peuterspeelzaalwerk SKV

info@kinderspeelzaalvoorschoten.nl

06 447 44404


Recent SKV nieuws

Naar het nieuwsarchief...