SKV nieuws

Nieuwsbrief SKV 10 maart 2021

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief Stichting Kinderspeelzaal Voorschoten

Datum: 10 maart 2021

 

Beste ouders/verzorgers,

COVID-19, testen en thuisblijven

COVID-19

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het gaat heel vaak goed met de manier waarop u als ouders omgaat met de maatregelen rondom COVID-19. Kinderen met snottebellen worden bij twijfel thuisgehouden. En al helemaal als er ook sprake is van hoesten of koorts.

Maar toch kan het in een enkel geval nog wel iets beter. Dit betreft vooral situaties waarbij niet (alleen) het kind maar juist een vader, moeder of andere huisgenoot klachten heeft met koorts en of benauwdheid en zich al dan niet laat testen. Want ook dan is het heel erg belangrijk dat u uw peuter per direct niet brengt. Tot het moment waarop een test negatief is uitgevallen of pas weer 10 dagen nadat de huisgenoot helemaal van de klachten af is, als deze huisgenoot heeft besloten zich niet te laten testen.

We hebben de afgelopen weken met name gemerkt dat ouders denken dat ze hun kind in afwachting van hun test, of bij twijfel om zich te laten testen, kunnen brengen omdat het kind zelf geen klachten heeft. Dat is absoluut niet het geval. Uw kind blijft thuis totdat de testuitslag van de ouder/huisgenoot binnen is en negatief.

Verder willen we u er dringend aan herinneren dat het belangrijk is om bij twijfel zo snel als mogelijk een test te laten uitvoeren als u klachten heeft die kunnen wijzen op COVID-19.

Het is dus samengevat heel belangrijk dat u uw kind altijd thuishoudt juist in de periode van twijfel van de herkomst van de (milde) klachten van u als ouders of huisgenoten, of in afwachting van een test. Omdat uw kind in de tussentijd anders niet alleen met de kinderen van zijn of haar groep op de speelzaal in contact kan zijn geweest maar die speelmaatjes vervolgens weer in contact zijn geweest op andere dagen met weer andere kinderen. Waardoor misschien, nadat er uiteindelijke toch een positieve testuitslag volgt (na de periode van twijfel om te laten testen), we een hele locatie dicht moeten doen in plaats van alleen de groep van een bepaalde dag. Daarmee heeft een mogelijke positieve uitslag invloed op veel meer kinderen en hun ouders dan nodig. Zij komen dan ongewild en onnodig in de knoop omdat hun kind daardoor in het ergste geval twee weken niet naar de peuterspeelzaal mag.

Kinderopvangtoeslag

Aanvragen Kinderopvang Toeslag

Niet alle ouders weten dat ze ook bij de peuterspeelzaal gebruik kunnen maken van Kinderopvangtoeslag. Peuterspeelzalen vallen al een aantal jaren ook onder deze regeling. Ook als u naast de peuterspeelzaal gebruik maakt van dagopvang bij een andere organisatie of gastouder. Als ouders beide werken of een traject naar werk volgen, kan kinderopvangtoeslag worden aangevraagd vaak ook nog gedurende een bepaald aantal maanden nadat u bent gestopt met werken. U kunt er meer over lezen op onze website en de website van de belastingdienst. In de meeste gevallen is het gunstig voor uw portemonnee om gebruik te maken van Kinderopvangtoeslag mits u daar natuurlijk voor in aanmerking komt.

Trakteren bij de peuterspeelzaal: houdt de traktatie klein

Uil_met_slingers 

Elke peuter die zijn verjaardag viert bij de peuterspeelzaal mag die ochtend trakteren. Dat is heel erg leuk en gezellig. Maar we vragen u dringend de traktatie niet te overdrijven. We merken dat ouders de laatste tijd nog al eens flink uitpakken. Dat is vreselijk lief en aardig bedoeld maar helemaal niet nodig. Natuurlijk moeten we als peuterspeelzaal rekening houden met de maatregelen rondom COVID-19. Dus de traktatie moet zijn ingepakt. Maar sommige ouders vatten dat op om voor elk kind een plasticzakje of doosje te vullen vol met lekkers en cadeautjes. Doet u dat alstublieft niet. Hoe aardig ook bedoeld. Het is naar voor ouders die de financiële middelen daar niet voor hebben. Maar bovenal voegt het voor de peuters helemaal niets toe. Het gaat om het feestje dat op de zaal gevierd wordt, de muts, de mooie verjaardagstoel, de feestkaboutertjes die heel vaak mee komen vieren en de liedjes die voor de jarige gezongen worden. De peuters hebben genoeg aan één ingepakt koekje, stuk fruit of een klein doosje met fruitsnoepjes of rozijntjes. Overleg bij twijfel met de leidster van uw peuter over wat veel peuters lekker vinden en handig is om uit te delen.

Logo_CJG_Voorschoten

Tips van het Centrum voor Jeugd en Gezin over bijten

Bijten? Dat doet een kind nooit zomaar.

Regelmatig komt het voor dat oudere baby’s, dreumesen en kleine peuters andere kinderen bijten. Als ouder kun je hier erg van schrikken maar we moeten niet vergeten dat kleine kinderen van nature alles in hun mond stoppen. Het is in een bepaalde periode een belangrijke manier van ontdekken. Zodra kinderen tanden hebben gaan ze ook op van alles bijten (gelukkig is het meeste speelgoed hier tegen bestand). Op zich is het dus niet zo vreemd dat ook wel eens een ander kind gebeten wordt. Maar de vraag die ouders vaak hebben is hoe je daar dan het beste mee kunt omgaan want erg fijn is het natuurlijk niet als je peuter bijt of wordt gebeten. Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft hierover wat informatie en tips verzameld. Klik hier voor meer informatie.

 

Pfoe, dit was wel een strenge nieuwsbrief. Maar soms is dat even een beetje nodig. Het is wel allemaal positief bedoeld. En ik hoop ermee in elk geval dat uw kind het naar zijn zin blijft hebben bij de juf. Want dat is wel het idee van de bovenstaande items.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande dan kunt u me altijd bellen of mailen.

Puk

Louise Schrijver

Manager peuterspeelzaalwerk SKV

info@kinderspeelzaalvoorschoten.nl

06 447 44404


Recent SKV nieuws

Naar het nieuwsarchief...