SKV nieuws

nieuwsbrief SKV 26 maart 2022

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief Stichting Kinderspeelzaal Voorschoten

Datum: 26 maart 2022

 

Beste ouders/verzorgers,

COVID-19

COVID-19Hoe leuk is het om het onderwerp COVID-19 eens een keer helemaal te negeren. We zijn bij de peuterspeelzaal blij dat we zonder al te veel gedoe door de afgelopen twee jaar zijn heen gekomen. Buiten de twee landelijke sluitingen hebben we het geluk gehad dat we nooit een locatie hebben hoeven sluiten in verband met besmettingen onder personeel of de peuters. Het is wat mij betreft de laatste keer dat u dit plaatje in de nieuwsbrief zult vinden.

Samenwerking met SPL

Logo_SPLAchter de schermen zijn we hard bezig om samen met de peuterspeelzalen in Leiden te bekijken wat we van elkaar kunnen leren. Fijn is ook dat half april een aantal ouders vanuit de oudercommissies in Voorschoten zullen aansluiten bij een groot overleg met de oudercommissies in Leiden en met de Raad van bestuur van SPL. Op deze manier krijgt de Raad van bestuur ook een mooi inkijkje in de ideeën en de belangen van de ouders in Voorschoten.

Ik wil deze oudercommissie-ouders bij deze alvast hartelijk danken voor de extra tijd die zij daarvoor inzetten. 

Trakteren op de peuterspeelzaal

VerjaardagsmutsHet is helaas een beetje terugkerend thema: de traktatie bij een verjaardagsfeestje op de speelzaal.

We begrijpen dat ouders het leuk vinden om ‘uit te pakken’. Maar tegelijkertijd willen we als peuterspeelzaal ook vast blijven houden aan een gezonde opvoeding. Er zijn meerdere feestjes per week te vieren en als dat steeds veel snoep betekent dan vinden we dat voor de peuters niet meer zo gezond. Houdt u de traktatie dus zo wie zo klein. Niet groter dan het vuistje van uw kind.

Ook zeker geen snoep of iets anders met heel veel suiker. En houdt u het alstublieft bij één versnapering. We hebben met de leidsters afgesproken dat we extra etenswaren of de snoep mee terug gaan geven. En als uw peuter al gezien heeft wat u allemaal gaat meegeven voor de peuterspeelzaalpeuters, zal dit onherroepelijk voor verdriet zorgen. Houdt u zich er dus echt aan. We moeten helaas echt streng zijn want het gaat bij de peuterspeelzaal toch zeker vooral om het feestje en niet om de traktatie. Een doosje met rozijntjes, stukje fruit of zo iets is al heel feestelijk en lekker voor de peuters.

Ook zullen we naast de traktatie geen extra kadootjes meer in ontvangst nemen. In deze cadeau-zakjes of doosjes zitten veelal (plastic)materialen die we op de speelzaal ook zelf niet mogen aanbieden van de GGD. Vanwege het verstikkingsgevaar of plastic dat bij gebruik in de mond gezondheidsschade kan meebrengen. Ook rolfluitjes of ballonnen kunnen een gevaar opleveren voor peuters.

Kan zijn dat u dit allemaal heel erg teleurstellend vindt maar ik hoop toch dat u zich er aan gaat houden. Want we vinden de gezondheid van uw peuter gewoon heel erg belangrijk.

Bezoek op de peuterspeelzalen

Afgelopen weken is op veel zalen aandacht besteed aan bewegen en aan muziek. Dat gaat bij peuters ook nog eens vaak gemakkelijk samen.

Bij diverse zalen is Slank en Kwiek langs geweest voor een heuse gymles. Tijdens deze ochtend konden de kinderen alvast een beetje proeven van het aanbod van de lessen voor het Nijntje Beweegdiploma die in september weer van start gaan.

Slank_en_kwiek_workshop

 

De peuters van Olleke Bolleke wisten de krant te halen met een heuse muziekles van Otto Wolthuis. Otto had zijn gitaar meegenomen en nam de peuters onder andere mee in de Rock en Roll.

foto_Otto_Wolthuis

Tips van het Centrum voor jeugd en gezinLogo_CJG_Voorschoten

Zelfs al bij hele jonge peuters merken we dat ze al heel goed zien dat er verschillen zijn tussen mensen. Peuters kijken vooral nog heel neutraal naar deze verschillen. Dat is natuurlijk een positief teken want dat geeft ze de mogelijkheid om te ontdekken dat we allemaal verschillend zijn en er toch allemaal mogen zijn. Maar helaas blijkt ook dat, met name als kinderen wat ouder worden, het ineens niet meer zo gemakkelijk is om iedereen als gelijk te blijven zien. Het CJG geeft hierover wat tips:

Opvoeden in kleur

Helaas blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek: dat leerkrachten systematisch een lager schooladvies geven aan kinderen van kleur, terwijl ze gelijke kwaliteiten hebben.

‘Naast wie zou je graag willen zitten?’. Als antwoord op deze vraag kiezen witte kinderen ‘andere witte kinderen’. Kleur doet ertoe. Wat geven we onze kinderen mee? Hoe kunnen we als ouders bijdragen aan een maatschappij waarin mensen echt gelijkwaardig zijn?

  • Met je eigen gedrag geef je subtiele boodschappen aan je kind. Misschien stap je, zonder nadenken, op iedereen af. Behalve op de moeder met de hoofddoek. Voor een kind is dat zoiets als: die hoort er niet bij. Probeer bewuste keuzes te maken.
  • Doe niet net alsof je geen kleur ziet (‘iedereen is gelijk’). Begin al in de peutertijd met je kind bewust te maken van verschillen in huidskleur. ‘Kijk, Karels huid is beige, de jouwe is bruin’. Door het zo te benoemen leggen we een basis om te kunnen praten over verschillen, discriminatie en racisme.
  • Laat je kind spelen met poppen van verschillende kleur. Pak eens een (prenten)boek waarin verschillende culturen een rol spelen. Hier vind je mooie boeken.
  • Stimuleer nieuwsgierigheid naar mensen die er anders uitzien en anders doen. ‘Waarom heeft die mevrouw een oranje tekening op haar handen?’ Ga het aan haar vragen of zoek het samen uit. Zo leren kinderen dat je op verschillende manieren kunt denken en leven.
  • Bespreek met je kind hoe je met elkaar omgaat. Wie nodig je wel en niet uit voor je feestje? Wat doe je als een kind naar je roept dat je naar je eigen land terug moet gaan? Wat doe je als iemand dat tegen een ander kind roept? Zo leer je kinderen dat ze een rol kunnen spelen in hoe de wereld er uit ziet.Opvoeden_in_kleur

Meer informatie over opvoeden en opgroeien: www.cjghm.nl

 

Vluchtelingen uit de Oekraïne

Inmiddels zijn er ook in Voorschoten mensen gekomen die zijn gevlucht uit Oekraïne. Het is heel erg verdrietig dat ze hun huis en vaak ook familieleden hebben moeten achterlaten in een door oorlog verscheurd land.

De gemeente Voorschoten is hard aan het werk om voor deze mensen een slaapplaats te vinden en een school voor de kinderen. Ook bij de peuterspeelzaal kunt u heel waarschijnlijk binnenkort peuters en hun ouders aantreffen.

Mocht u mensen uit de Oekraïne tegenkomen in het dorp met vragen, dan kunt u ze het beste verwijzen naar de gemeente. Via de gemeente kunnen ze zich registreren en wordt er met hen gezocht naar huisvesting, scholen en ondersteuning voor levensonderhoud. Aanmelden kan via website van de gemeente Voorschoten: Situatie Oekraïne | Voorschoten (Uitleg is te lezen in verschillende talen).

 

Met hartelijke groet,

Louise Schrijver

Manager peuterspeelzaalwerk SKV

info@kinderspeelzaalvoorschoten.nl

06 447 44404


Recent SKV nieuws

Naar het nieuwsarchief...