SKV nieuws

Nieuwsbrief SKV november 2022

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief peuterspeelzalen Voorschoten

Datum: 26 november 2022

 

Beste ouders en andere verzorgers,

Terwijl het buiten afwisselend guur en koud is maar soms toch ook weer prachtig herfstweer zijn de peuterspeelzalen deze weken helemaal in de ban van Sinterklaas. Volgende week zijn er allerlei gezellige activiteiten rondom dit thema. Daarna gaan we alweer richting de kerst. Ook dat is op de zalen altijd weer een vrolijke en knusse periode.

Wethouder Hans van der Elst op bezoek

Op 14 november is wethouder Hans van der Elst op werkbezoek geweest bij enkele zalen van onze stichting. We zijn er altijd weer trots op om te kunnen vertellen wat we samen met de peuters en u als ouders doen om de kinderen extra ontwikkeling te bieden op weg naar de basisschool. De wethouder was heel erg geïnteresseerd en heeft veel vragen gesteld. Ook directeur Piet Penning en onze pedagoog Jorine Groen waren erbij. 

Wethouder_vd_Elst_op_werkbezoek

In januari start met PraatPret en Bereslim

A4-folder-praatpret_1In januari starten we met twee nieuwe programma’s. Deze programma’s gaan een aanvulling zijn op het programma voor Voorschoolse educatie dat we al vele jaren gebruiken op de peuterzalen in Voorschoten. Het programma PraatPret biedt leuke en gemakkelijke activiteiten in spelvorm voor thuis dat aanvullend is op de thema’s op de zalen.

BERE-bereslim-logoIn het nieuwe jaar gaan we op de groepen ook starten met de interactieve prentenboeken van Bereslim.

Kinderen leren veel van voorlezen. Ze leren hoe een verhaal is opgebouwd, ze horen woorden die in dagelijks taalgebruik minder vaak voorkomen en leren zo elke dag nieuwe woordjes bij. Daarom lezen we op de peuterspeelzaal heel veel voor want we weten dat het zo belangrijk is! 

Maar naast het ‘gewone’ voorlezen is aanvullend het kijken van een digitaal prentenboek heel goed voor de woordenschat van jonge kinderen. Ze verdubbelen het aantal nieuwe woorden dat ze leren zelfs dan bij voorlezen alleen. Bereslim wordt vaak ingezet voor kinderen die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken met de taalontwikkeling, maar eigenlijk kunnen alle kinderen profiteren van het spelen met Bereslim. Daarom gaan we Bereslim heel breed inzetten en gratis beschikbaar stellen aan u als ouders.

Studiedag in Leiden

Op woensdagmiddag 2 november hebben alle leidsters een scholingsmiddag gehad in Leiden. Hele diverse onderwerpen zijn er behandeld zoals overprikkeling en prikkelverwerking, buitenspelen en muziek. Mooie onderwerpen die gelijk toepasbaar zijn in het dagelijkse werk op de peuterspeelzaal.

Tips van de logopedie en advies bij meertaligheid

Voor baby’s is het zuigen op een speen of duim nog prettig omdat zij op die leeftijd nog een grote zuigbehoefte hebben. En het geeft veiligheid. Daarna kan het echter een gewoonte worden en kan het zuigen ongewild tot problemen leiden. Vaak hebben kinderen die duimen, speen- of vingerzuigen, een grotere kans op een slappe mondmotoriek, afwijkend slikken, slapen met open mond en slissen. Om die reden is het belangrijk dat de speen, het duim- of vingerzuigen in een vroeg stadium wordt afgeleerd. Maar gemakkelijk is dat zeker niet altijd. De wijkverpleegkundige of de logopediste van het Centrum voor Jeugd en Gezin kan daarin advies geven.

We zien in veel gezinnen dat er meerdere talen worden gesproken. Dat heeft grote voordelen voor de ontwikkeling van kinderen maar kan bij het leren van taal in de peuterleeftijd wel tot veel vragen leiden bij ouders. “Moet ik wel of niet mijn moedertaal spreken?” En “hoe zorg ik ervoor dat mijn peuter ook het Nederlands goed beheerst voor later op de basisschool”. Ook voor deze vragen kunt u terecht bij (het logopedisch spreekuur van) het CJG.

Speelgroep 1+ opnieuw een groot succes. Vervolg in maart 2023

Afgelopen maand hebben we bij de Speelgroep 1+ weer acht hele enthousiaste dreumesjes tussen de 1 en 2 jaar en hun ouders mogen ontvangen. Er werd heerlijk gespeeld en ontdekt.

Tussen de voorjaarsvakantie en de meivakantie in, is het voornemen om weer Speelgroepen 1+ aan te bieden. Een bij de Boschfluiters op maandag en een bij de Boerderij op vrijdag. Zodra we de precieze dagen weten laten we dat weten via Flyers en op onze website.

Speelgroep_1+

Tips van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij (verlatings)angst

Logo_CJG_VoorschotenElke leeftijd en ontwikkelingsfase kent zijn eigen typische angsten. Bij dreumesen en peuters valt vooral verlatingsangst op. We zien vaak bij de peuterspeelzaal dat peutertjes de eerste paar keer van slag zijn als hun papa, mama, of andere oppas weggaat. Of er zijn peuters die gaan huilen als het ‘s nachts alleen wakker wordt. Dat is heel normaal: op die leeftijd ben je nog zo afhankelijk van je papa en mama. In de loop van de tijd leert een kind steeds beter zichzelf gerust te stellen. Vooral als het telkens weer ervaart dat de ouder of andere verzorger er is als het nodig is. En altijd weer terug komt. Vertrouwen in je ouders is voor een kind de basis voor zelfvertrouwen. 

Wat kun je doen aan verlatingsangst? Hieronder een paar tips van het CJG,

  • Neem tekenen van verlatingsangst serieus en benoem de emoties die het kind laat zien.
  • Niet zeggen: ‘Ben jij nou een grote vent?’ Maar:  ‘Je moest even huilen he’.
  • Vertel je kind dat je weg gaat. En dat je weer terug komt.
  • Vertel je kind wat je gaat doen. Je kind slaat dat beeld op.
  • Een vast ritueel kan helpen als je je kind bij de kinderopvang of speelzaal achterlaat. Houd het kort.
  • Als je doet wat je zegt kan je kind op je bouwen en daardoor vertrouwen opbouwen.
  • Sommige kinderen hebben wat extra stimulans nodig. Laat het rustig even huilen of roepen als jij zonder hem naar de wc gaat. Bij terugkomst kun je iets vriendelijks zeggen, bijvoorbeeld dat hij verdrietig was en dat het hem gelukt is even op mama te wachten.
  • Lees boekjes of vertel verhaaltjes waarin een kind of dier ook bang is. De bibliotheek ligt er vol mee. Het kan je kind helpen ontspannen en leren met angst om te gaan. 

Herhaling gratis Webinar ‘pittige peuters’ op 15 december 2022

Op 15 december tussen de sinterklaas- en kerststress in, organiseert Het Centrum voor Jeugd en Gezin (in samenwerking met Tischa Neve) weer een gratis webinar voor ouders met kinderen tussen de 1 en 12 jaar.Pittige_peuter

Kinderen kunnen behoorlijk pittige emoties hebben met als gevolg vaak pittig gedrag. Daar op een goeie en effectieve manier mee omgaan is soms best een uitdaging. Als je niet oplet dan maak je de emoties (onbedoeld) groter en het valt niet altijd mee om te dealen met zo’n emotioneel kind.

Als je je kind en zijn of haar emoties beter begrijpt kun je als ouder gelukkig veel doen om heftige emoties behapbaar te houden voor je kind en voor jou. Benieuwd naar hoe je dat kan doen? Kom dan naar de gratis webinar Kinderen en pittige emoties Opvoeddeskundige en psycholoog Tischa Neve, bekend van tv en andere media, geeft ouders informatie en handvatten om beter met de emoties van hun kind om te kunnen gaan.

De gratis webinar Kinderen en pittige emoties vindt plaats op donderdag 15 december 2022 van 20.00 - 21.00 uur. Voor aanmelden of meer informatie ga naar www.cjgcursus.nl of klik op deze link.

 

Ik wens u hierbij alvast hele fijne dagen rondom Sinterklaas en de Kerst.

Sinterkerst

   Met hartelijke groet,

   Louise Schrijver

   Manager peuterspeelzaalwerk Voorschoten en Stevenshof

   l.schrijver@splopvang.nl

   06 44744404


Recent SKV nieuws

Naar het nieuwsarchief...