SKV nieuws

Studiedag HCO Regionale Dagen Jonge Kind

Gepubliceerd op

header_RDJK_2018-site

Vrijdag 13 april nam een groot aantal pedagogisch medewerkers van de SKV deel aan de Regionale Dagen Jonge Kind dat jaarlijks wordt georganiseerd door HCO in Den Haag het Adviesbureau voor onderwijs en kindcentra in de regio Den Haag.

De dag startte met een presentatie van Wessel Stet over het onderzoek van Carol Dweck: de kracht van onze mindset.

Uit onderzoek blijkt dat succes nauwelijks gaat om hoe slim je bent. De internationaal beroemde psychologe Carol Dweck toonde aan dat een growth mindset heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen (en ook volwassenen). Het gaat over het hebben van vertrouwen in je eigen kunnen en weten dat je door oefening kunt groeien. Een growth mindset draagt bij aan de motivatie van kinderen, hun ontwikkeling, hun doorzettingsvermogen en creativiteit. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten kunnen invloed uitoefenen op de mindset van hun peuters en kleuters en een growth mindset bij zichzelf en bij de kinderen stimuleren.

In deze lezing maakten de pedagogisch medewerkers kennis met het concept Growth Mindset. Daarnaast werd hen prikkelende voorbeelden, reflectie op herkenbaarheid in eigen taalgebruik en gedrag en praktisch bruikbare ideeën en tips gegeven. Hoe kunnen zij er voor zorgen dat kinderen een Growth Mindset vasthouden. Daar hebben zij immers een leven lang plezier van.

Carol_Dweck,_Minset,_de_weg_naar_een_succesvol_leven

Er is een prachtig boekje verschenen van Carol Dweck Mindset, de weg naar een succesvol leven. Uitgegeven door Uitgeverij SWP Amsterdam

 

Na de presentatie van Wessel Stet namen de pedagogisch medewerkers deel aan verschillende workshops.

Workshop 1. Jonge kinderen en chemie: samen ontdekkingen doen!
Workshop 2. Filosoferen met jonge kinderen
Workshop 3. Jongens in hun kracht
Workshop 4. Zingend verhalen tekenen
Workshop 5. Van prentenboek naar muzikaal vertelspel
Workshop 6. Schoolrijpheid onder de loep: de overgang van groep 1 naar 2, en 2 naar 3
Workshop 7. Gezonde voeding en bewegen
Workshop 8. Mindfulness voor kinderen: aandacht werkt

Met informatie over de workshops kun je hier lezen.


Recent SKV nieuws

Naar het nieuwsarchief...