Veilig en gezellig spelen

Emotionele veiligheid

Voor veel peuters is de peuterspeelzaal de eerste plek waar ze in aanraking komen met  een groep kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze moeten zich nu gaan thuis te leren voelen in een grote groep. Belangrijk hierbij is dat er voor de peuters een sfeer wordt gecreëerd waarin ze zich vrij en veilig voelen. Enerzijds wordt dit gedaan door de leidsters, die met een warme, geruststellende en sensitieve houding het kind tegemoet treden. Anderzijds is de inrichting van de peuterspeelzaal hierop afgestemd. De speelzaal is verdeeld in verschillende hoeken, die kinderen uitnodigen en waar ze zich terug te trekken om te gaan spelen. Hierdoor ontstaat een bepaalde rust en orde. De inrichting wordt ook weinig veranderd. Continuïteit van omgeving biedt het kind emotionele veiligheid.

Spelen in een gezellige omgeving

Een gezellige sfeer draagt bij aan het gevoel van veiligheid en het zich thuis voelen van het kind. Daar wordt door de pedagogisch medewerkers dan ook bewust aan gewerkt. Het zitmateriaal is afgestemd op de peuters en de hoeken creëren een knusse sfeer die uitnodigt tot spelen.

Spelen in een sfeer van openheid

De pedagogisch medewerkers treden de peuter open tegemoet. Ieder kind is anders en ontwikkelt zich in een eigen tempo en volgens eigen geaardheid. De peuter moet zich vrij kunnen ontwikkelen. Het moet de ruimte hebben zichzelf te zijn. Het moet zich kunnen laten zien zoals het is. Dat is de fundamentele basis voor gezonde groei.

Recent SKV nieuws

Naar het nieuwsarchief...